Μέτρα αντιμετώπισης καθυστερήσεων στη διαδικασία έκδοσης του ΕΤΑΚ

Μέτρα αντιμετώπισης καθυστερήσεων στη διαδικασία έκδοσης του ΕΤΑΚ

Αρ. Πρωτ. 186/17.06.09

Προς Υπουργό:

- Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

 

Σημαντικές καθυστερήσεις και προβλήματα φαίνεται να σημειώνονται στην αποστολή ειδοποιητηρίων στους φορολογούμενους για την καταβολή του Ενιαίου Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Φοροτεχνών - Οικονομολόγων Βορείου Ελλάδος πάνω από το 70% των υπόχρεων δεν έχει ενημερωθεί για την καταβολή του ΕΤΑΚ που του αντιστοιχεί για το έτος 2008, μία διαδικασία που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος του προηγούμενου έτους. 

Οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται φαίνεται να οφείλονται σε μία σειρά παραλήψεων και λαθών που σημειώνονται στις δηλώσεις για το ΕΤΑΚ. Ενώ σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, στα λάθη που σημειώνονται σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει λύση, καθώς πρόκειται για στοιχεία που ζητάει το σύστημα μηχανοργάνωσης με αποτέλεσμα να μπλοκάρει και να μην μπορεί να υπολογίσει το ΕΤΑΚ.

Η πλειοψηφία των καθυστερήσεων και των προβλημάτων σημειώνεται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος έχει περισσότερα από ένα ακίνητα, και μάλιστα υψηλής αξίας.

Επιπλέον, το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών φαίνεται να αδυνατεί να δεχθεί τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων προκειμένου να ενημερωθούν για λάθη και παραλήψεις και να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν, ώστε να λάβουν το ειδοποιητήριο με το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν για το ΕΤΑΚ του 2008.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που σημειώνονται θα έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να λάβουν το ειδοποιητήριο καταβολής του ΕΤΑΚ για το 2008 μαζί με το αντίστοιχο ειδοποιητήριο για το έτος 2009 και να αναγκαστούν να καταβάλουν ένα σεβαστό ποσό.

 Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο τις αδυναμίες του ηλεκτρονικού συστήματος υπολογισμού του ΕΤΑΚ, όπως αυτές καταγράφονται στην πράξη; Για ποιο λόγο σημειώνονται αδυναμίες στον σχεδιασμό και εφαρμογή του προγράμματος και τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο γι' αυτό;

 - Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για την άμεση και εύκολη επικοινωνία των πολιτών με την γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών για το ΕΤΑΚ, ώστε να προχωρήσουν άμεσα και γρήγορα οι διαδικασίες επίλυσης πιθανών προβλημάτων στην συμπλήρωση των δηλώσεων;

 - Σκοπεύει να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο στην λήψη μέτρων διευκόλυνσης των φορολογουμένων στις περιπτώσεις που θα αναγκαστούν να καταβάλουν το ΕΤΑΚ για τα έτη 2008 και 2009 μαζί, λόγω καθυστερήσεων και προβλημάτων του συστήματος;

Απάντηση Υπουργείου